9.07.2012

tarta z morelami i malinami

Owoce sezonowe - kolejne podejście. Tym razem trochę dwa w jednym. Ciasto które inaczej smakuje zaraz po upieczeniu a inaczej po ostygnięciu i schłodzeniu w lodówce. Szczerzę? nie wiem które mi bardziej smakuje. 

ciasto:
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru 
2 jajka
sól

Jest to to samo ciasto które robiłam w poprzednich przepisach. Kruche ciasto ma tą cudowną właściwość że można je zrobić wcześniej i zamrozić ;) Więcej o tym jak robić TU.

potrzebujemy jeszcze: 
2 jajka 
100 ml śmietany 30%
50 g mąki
100 g cukru pudru
owoce - ja miałam morele i maliny

Wszystko razem miksujemy i wlewamy na owoce ułożone  w upieczonym spodzie. Pieczemy ok 40-50 min w 180 st. C. Polecam przed podaniem posypać cukrem pudrem...





5 komentarzy:

  1. Ja też piekłam ostatnio tartę z malinami, ale moja jest nieco inna.

    Zapraszam do siebie: http://nietylkopasta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. sezonowe owoce schowane w cieście są super

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda obłędnie pysznie

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglada niesamowicie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie retro zdjecia i te retro talerzyki rodem z baru mlecznego:D
    Dziękuję serdecznie za nominację w zabawie;)

    OdpowiedzUsuń