300g mąki
200g masła
100g cukru
2 żółtka
sól
100ml śmietany (30%)
2 łyżki mascarpone
cukier waniliowy
świeże owoce jagodowe
Zimne masło pokroić na małe, kawałki połączyć z resztą składników i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić godzinę w lodówce. Po tym czasie rozwałkować na ok 3 i wyłożyć formę do tarty. Przykryć folią i obciążyć (groch, fasola, ryż) piec przez 15 min w temp 180 st. C potem zdjąć folię i suszyć jeszcze przez ok 7 minut (aż ciasto zrobi się złote).
Śmietanę ubić i połączyć z serem i cukrem najlepiej schłodzić w lodówce.
Masę przełożyć na ciasto i dodać owoce....
jak pięknie owocowo!
OdpowiedzUsuńFajowe królowo :) <*((><
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie!
OdpowiedzUsuńdo kremu proponuje dodac jeszcze wanilie opcjonalnie jesli ktos lubi tem smak i zapach
OdpowiedzUsuń