Owoce sezonowe - kolejne podejście. Tym razem trochę dwa w jednym. Ciasto które inaczej smakuje zaraz po upieczeniu a inaczej po ostygnięciu i schłodzeniu w lodówce. Szczerzę? nie wiem które mi bardziej smakuje.
ciasto:
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru
2 jajka
sól
Jest to to samo ciasto które robiłam w poprzednich przepisach. Kruche ciasto ma tą cudowną właściwość że można je zrobić wcześniej i zamrozić ;) Więcej o tym jak robić
TU.
potrzebujemy jeszcze:
2 jajka
100 ml śmietany 30%
50 g mąki
100 g cukru pudru
owoce - ja miałam morele i maliny
Wszystko razem miksujemy i wlewamy na owoce ułożone w upieczonym spodzie. Pieczemy ok 40-50 min w 180 st. C. Polecam przed podaniem posypać cukrem pudrem...
Ja też piekłam ostatnio tartę z malinami, ale moja jest nieco inna.
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie: http://nietylkopasta.blogspot.com
sezonowe owoce schowane w cieście są super
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie pysznie
OdpowiedzUsuńwyglada niesamowicie pysznie :)
OdpowiedzUsuńLubię takie retro zdjecia i te retro talerzyki rodem z baru mlecznego:D
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie za nominację w zabawie;)