2 filety z kurczaka
suszone morele
suszone śliwki
czosnek
cebula
musztarda
szynka parmeńska / prosciutto / wędzony boczek
Mięso myjemy i suszymy. Rozcinamy tak aby otrzymać jak największa powierzchnię. Lekko rozbijamy. Doprawiamy solą&pieprzem. Jeśli mamy szynkę w długich plastrach rozkładamy je tak by na siebie nachodziły i na niej układamy mięso. Jeśli mniejsze okładamy nimi mięso później. Sparzone i pokrojone w paski owoce rozkładamy na mięsie posmarowanym musztardą razem z cebulą i czosnkiem. Zawijamy jak roladę i spinamy wykałaczkami tak by mięso się trzymało. Smażymy szybko na maśle z każdej strony po czym przekładamy do żaroodpornego naczynia lub rękawa i pieczemy ok 30 min w temp 180 st. C.
Dzięki szynce mięso pozostaje soczyste, szybkie smażenie sprawia że całość jest ładnie spieczona i lekko chrupiąca ;)
Wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńTeż lubię sobie zawinąć w szynkę albo w boczek, drób, a w wersji ultra-kalorycznej parówki, i jeszcze włożyć do zawijaska żółty ser... Mniam!
OdpowiedzUsuńeh... żółty ser. Bardzo za nim tęsknię. Parówki polecam zawinąć w ciasto francuskie (oczywiście z serem:)) mmmrrrr...
OdpowiedzUsuń