22.05.2012

Rabarbar, truskawki, kruszonka.....

 Pojawił się rabarbar ;) który mnie zainspirował. Jak zawsze bardzo pomocne okazały sie Moje Wypieki. Przepis bardzo polecam.  

 

kruszonka:
115 g masła
165 g jasnego brązowego cukru
sól
215 g maki pszennej
Wszystko połączyć i wstawić do lodówki. 

ciasto: 
170 g masła
220 g cukru brązowego
3 jajka
cukier waniliowy
210 g mąki pszennej

3/4 łyżki proszku do pieczenia  

owoce:
250 g rabarbaru
250 g truskawek
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki mąki



Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Rabarbar i truskawki obrać i pokroić. Dodać cukier i mąkę wymieszać i odstawić. 

Połączyć przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Masło utrzeć na puszystą masę, powoli po jednej łyżce dodawać cukier i cukier waniliowy  potem jajka po jednym i dalej ucierać. Do masy maślanej dodać mąkę i wmieszać szpatułką.  Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem. Wlać ciasto, wyrównać pokryć owocami z rabarbarem i zasypać kruszonką.  Piec w temperaturze 180 st C przez ok 50 - 60 minut (do suchego patyczka). Studzić w formie. 

Ja swojego ciasta nie posypywałam już cukrem pudrem ponieważ było wystarczająco słodkie. Ale oczywiście można ;) 







1 komentarz:

  1. ten talerzyk "Społem" Super! tyle wspomnień :D

    Pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń