23.08.2012

ciasto z porzeczkami i bezą







Trochę z tym ciastem zabawy (dwa razy się je piecze) ale warto!! Zainspirował mnie ten przepis. Do upieczenia  potrzeba:

3 żółtka
110g cukru pudru (2/3 szklanki)
250 g mąki (1 i 1/2 szklanki)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki masła
kwaśna śmietana (ok 5 łyżek)
proszek do pieczenia (2 płaskie łyżki)
cukier puder

beza:
3 białka
150 g cukru
sól



Masło stopić. Oddzielone białka jajek wsadzić do lodówki. Umyć porzeczki. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy powoli dodawać wymieszane mąki z proszkiem. Dodać stopione masło wymieszać, potem dodać śmietanę - masa będzie  dość gęsta. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać zwilżonymi rekami. Piec ok 15-20 minut w temperaturze 180 st. C.
Kiedy ciasto się piecze ubijamy schłodzone białka ze szczypta soli. Kiedy piana będzie ubita dodajemy powoli cukier (polecam naprawdę robić to powoli).  Kiedy masa będzie ciężka i szklista dodajemy do niej wysuszone owoce. Masę wykładamy na podpieczone ciasto. Suszymy w piekarniku ok 30 minut.

powiem szczerze że za ciastami z czerwoną porzeczką nie przepadałam... zmieniłam jednak zdanie ;)

20 komentarzy:

  1. Przepysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie porzeczek już brak, ale ciasto wspaniale wygląda, kusi :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. porzeczka i beza, cudnie :)
    to ciasto wyglada tak lekko, jak chmurka ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje. Nie wiedziałam że beza i porzeczka tak do siebie pasują.

      Usuń
  4. A społem gdzie?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ann, twoje ciasto wygląda niezwykle świeżo i letnio :-)
    Cudownie! Właśnie szukam inspiracji na ciasto na urodziny Męża. I dzięki Tobie znalazłam :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cóż za komplement!! mam nadzieję ze ciasto się uda i wszyscy będą zadowoleni ;) Pozdrawiam

      Usuń
  6. bardzo efektowne przekonało mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. rewelacja, bez dwóch zdań! wygląda cudownie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie Ci wyszło, robiłam podobne ciacho i bardzo mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo pyszne ciasto ;) POLECAM ♥

    OdpowiedzUsuń
  10. Własnie to pieke , bardzo dobre ciasto <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziewczenta macie wszystkie racje co do tego racje wielkom , ale mósze sie pżynznać , że nigdy nie lubiałam pożeczek ale gdy sprubowałam do pychota teraz pieke to ciacho bardzo często polecam ;) beza najlepsza pycha mmmm ;) hehhe


    / Pani Emilka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och ma pani wielką pyszniastą rację pani Emilio :)

      Usuń
    2. Wiem dziękuje serdecznie pani ;) mam nadzieje rze wam zasmakuje dziewczenta te ciacho ,

      Usuń