Trochę z tym ciastem zabawy (dwa razy się je piecze) ale warto!! Zainspirował mnie ten przepis. Do upieczenia potrzeba:
3 żółtka
110g cukru pudru (2/3 szklanki)
250 g mąki (1 i 1/2 szklanki)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki masła
kwaśna śmietana (ok 5 łyżek)
proszek do pieczenia (2 płaskie łyżki)
cukier puder
beza:
3 białka
150 g cukru
sól
Masło stopić. Oddzielone białka jajek wsadzić do lodówki. Umyć porzeczki. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy powoli dodawać wymieszane mąki z proszkiem. Dodać stopione masło wymieszać, potem dodać śmietanę - masa będzie dość gęsta. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać zwilżonymi rekami. Piec ok 15-20 minut w temperaturze 180 st. C.
Kiedy ciasto się piecze ubijamy schłodzone białka ze szczypta soli. Kiedy piana będzie ubita dodajemy powoli cukier (polecam naprawdę robić to powoli). Kiedy masa będzie ciężka i szklista dodajemy do niej wysuszone owoce. Masę wykładamy na podpieczone ciasto. Suszymy w piekarniku ok 30 minut.
powiem szczerze że za ciastami z czerwoną porzeczką nie przepadałam... zmieniłam jednak zdanie ;)
Przepysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń;) i było pyszne ;)
UsuńU mnie porzeczek już brak, ale ciasto wspaniale wygląda, kusi :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
porzeczka i beza, cudnie :)
OdpowiedzUsuńto ciasto wyglada tak lekko, jak chmurka ^^
dziękuje. Nie wiedziałam że beza i porzeczka tak do siebie pasują.
UsuńA społem gdzie?
OdpowiedzUsuńspołem w domu! a to było "na wyjeździe"...
UsuńAnn, twoje ciasto wygląda niezwykle świeżo i letnio :-)
OdpowiedzUsuńCudownie! Właśnie szukam inspiracji na ciasto na urodziny Męża. I dzięki Tobie znalazłam :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Cóż za komplement!! mam nadzieję ze ciasto się uda i wszyscy będą zadowoleni ;) Pozdrawiam
Usuńbardzo efektowne przekonało mnie :)
OdpowiedzUsuńhehehe miło mi ;)
Usuńrewelacja, bez dwóch zdań! wygląda cudownie.
OdpowiedzUsuń;) bardzo dziękuję
UsuńPięknie Ci wyszło, robiłam podobne ciacho i bardzo mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne ciasto ;) POLECAM ♥
OdpowiedzUsuńO tak tak <3 Mmmmm pycha ;*
UsuńWłasnie to pieke , bardzo dobre ciasto <3
OdpowiedzUsuńDziewczenta macie wszystkie racje co do tego racje wielkom , ale mósze sie pżynznać , że nigdy nie lubiałam pożeczek ale gdy sprubowałam do pychota teraz pieke to ciacho bardzo często polecam ;) beza najlepsza pycha mmmm ;) hehhe
OdpowiedzUsuń/ Pani Emilka ;)
Och ma pani wielką pyszniastą rację pani Emilio :)
UsuńWiem dziękuje serdecznie pani ;) mam nadzieje rze wam zasmakuje dziewczenta te ciacho ,
Usuń