24.05.2012

szpinak, cukinia, kurczak.... do makaronu


Obie z M. byłyśmy głodne. W głowie żadnego konkretnego przepisu. Więc radośnie wrzucałyśmy do koszyka to na co miałyśmy ochotę. Wyszło pysznie.


Ciemny makaron
kilka małych pieczarek
filet z kurczaka
40 g parmezanu lub innego sera
śmietana 12%
świeży szpinak
cukinia
czosnek
masło

sól 
pieprz 
gałka muszkatołowa

Jeśli chcemy żeby nasze pieczarki były lekko chrupiące potrzebujemy dwie patelnie. 
Kurczaka myjemy i kroimy w małą kostkę. Na jedną patelnie wlewamy trochę oliwy i wrzucamy kawałek masła. Smażymy na tym kurczaka. Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki wrzucamy 
na druga SUCHĄ patelnię. Do garnka nalewamy wody (pamiętajmy że makaron lubi jej dużo - więc nie wybierajcie najmniejszego garnka). Kiedy kurczak się usmaży dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię (ja zostawiam skórkę). Pieczarki mieszam uważając żeby się nie przypaliły. Czosnek kroimy w cienkie plasterki i dorzucamy do kurczaka. Dodajemy ser, śmietanę i szpinak. Doprawiamy do smaku.
 Na samym końcu dorzucamy usmażone pieczarki. 


4 komentarze:

  1. Znów ta fajna porcelana, i znów super! :D
    Pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. ;) widzę, że talerze robią furorę! heheh. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie dania "na winie" sa bezbledne :)

    OdpowiedzUsuń