02.05.2012

Chocolate Crepes


Moje pierwsze w życiu naleśniki. Naleśniki generalnie do mnie nie przemawiają więc jeśli mam ochotę na śniadanie na słodko robię pan cake. Tym razem zamarzyło mi się coś innego. Urzekło mnie cudne zdjęcie z tego bloga


100 g mąki pszennej,

25 g kakao,

1/4 łyżeczki soli,

30g łyżka drobnego cukru,
2 średnie jajka,
1 łyżka miękkiego masła,
300 ml mleka,

Mąkę przesiać, dodać kakao, sól cukier. Przemieszać. Wlać mleko,  lekko rozbełtane jajka i masło. Miksować do połączenia składników. Całość odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Smażyłam na maśle i skorzystałam z rad na blogu: odstawiałam na talerz przekładając papierem do pieczenia, całość przykrywałam. Spowodowało to że zanim wszystkie usmażyłam pierwszy był dalej ciepły i nie wysechł. 

Jako dodatek podałam mascarpone zmiksowany z odrobiną mleka i cukru pudru. Do tego świeże owoce: truskawki, pomarańcze, banan i kiwi. 

2 komentarze:

  1. Nie wiem, czy bardziej zachwycaja mnie nalesniki, czy talerzyk a la bar mleczny :)

    OdpowiedzUsuń