Kolejny przepis JO. I kolejny wpis w zeszycie z dopiskiem "do powtórzenia" ;)
4 piersi kurczaka
150g pieczarek
kawałek masła
pęczek dymki
1 łyżka mąki
2 łyżki musztardy (w przepisie była angielska - ja użyłam takiej jaką miałam)
1 łyżka kwaśnej śmietany
300 ml bulionu z kurczaka
kilak gałązek świeżego tymianku
1/3 gałki muszkatołowej
ciasto francuskie
1 jajko
Mięso z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w paski o grubości ok 1 cm. Kurczaka smażyć na rozgrzanym maśle z oliwą. Pieczarki obrać i pokroić. Wrzucić na patelnię razem z dymką i łyżką mąki. Całość dokładnie wymieszać, dodać musztardę, śmietanę i bulion. Osobiście uwielbiam sosy musztardowe i śmietanowe więc dałam więcej niż w przepisie. Sos doprawić solą, pieprzem. Dodać tymianek i startą gałkę muszkatołową. Ważne żeby nie solić przed dodaniem bulionu - żeby przez przypadek całości nie przesolić.
robisz mi smaka...dzięki, a na diecie jestem przed ślubem, jesteś bardzo bardzo niedobra :D
OdpowiedzUsuńto przyszłemu mężowi zrób - będzie zadowolony ;):)
Usuńjakie urocze gwiazdeczki :) uwielbiam takie ciasta. te wytrawne, pozywne, uwalniajace mase atomatu zaraz po przekrojeniu.... mmmmmmmmmm....
OdpowiedzUsuńgwiazdki trochę trąca świętami ale tymi z choinką ! niestety innych nie było. ale urok jest.
Usuń