26.03.2012

"cykoria z obłędnym dressingiem"

cykoria - trzeba lubić ten smak. Nie każdemu podchodzi i podanie go na obiedzie ze znajomymi było ryzykowne ale chyba sie opłacało. Widziałam jak sos znikał.  JO napisał o nim "obłędny dressing"

Dla miłośników cykorii którzy taj jeszcze nie próbowali i  dla początkujących ;) Uwaga jest wytrawnie.



pęczek świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
ok 15 gram anchois w oliwie
1 łyżeczka musztardy Dijon (lub innej ostrej)
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki czerwonego octu winnego
kapary

czerwona i biała cykoria

Z białej i czerwonej cykorii odetnij gorzkie części. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzuć kapary, smaż chwilę aż staną się chrupiące. Wszystkie składniki dressingu włóż do blendera i zmiksuj na gładki sos. Na cykorię rozrzuć listki bazylii i kapary. Sos przelej do dzbanka - niech każdy gość zdecyduje ile go chce.

1 komentarz:

  1. Na pewno wypróbuję bo z cykorią jeszcze się niezbyt blisko znamy ;) a skoro dressing jest obłędny to trzeba! Poza tym to bardzo ciekawe połączenie i śliczne zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń