25.03.2012

bułki z cebulką



Bułki z bloga Moje wypieki z tego przepisu



125 ml letniego mleka (pół szklanki)
1 łyżka cukru
2 łyżki soli
3 łyżki stopionego masła
325 ml letniej wody (1,5 szklanki)
12g suchych drożdży lub 24 g świeżych
3 cebule
850 g mąki (ok 5,5 szklanki)

opcjonalnie
+ 1 jajko i trochę mleka 
sezam


Drobno pokroić i usmażyć cebulkę. Wymieszać mleko, wodę, cukier sól i masło. Drożdże wymieszać z mąką (ze świeżych zrobić zaczyn). Połączyć wszystkie składniki, zagnieść ciasto. Włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 

Po ok 1,5 h jeszcze raz wyrobić i podzielić na 20 części. Uformować i przełożyć na blachę oprószona mąką i wyłożoną papierem do pieczenia (koniecznie przykryć żeby nie wyschły). Po ok 30 minutach bułki "ponacinać"nożem, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i ewentualnie czymś posypać - ja wybrałam sezam. 
piec 20 minut w temperaturze 200 st. C 



4 komentarze:

  1. Właśnie rzodkiewka mi się zamarzyła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o chętnie bym skonsumowała takie.

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczne to pierwsze zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Narobiłaś mi smaka na taką bułeczkę;) Wyglądają przepysznie;)

    OdpowiedzUsuń