Bułki z bloga Moje wypieki z tego przepisu.
125 ml letniego mleka (pół szklanki)
1 łyżka cukru
2 łyżki soli
3 łyżki stopionego masła
325 ml letniej wody (1,5 szklanki)
12g suchych drożdży lub 24 g świeżych
3 cebule
850 g mąki (ok 5,5 szklanki)
opcjonalnie
+ 1 jajko i trochę mleka
sezam
Drobno pokroić i usmażyć cebulkę. Wymieszać mleko, wodę, cukier sól i masło. Drożdże wymieszać z mąką (ze świeżych zrobić zaczyn). Połączyć wszystkie składniki, zagnieść ciasto. Włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po ok 1,5 h jeszcze raz wyrobić i podzielić na 20 części. Uformować i przełożyć na blachę oprószona mąką i wyłożoną papierem do pieczenia (koniecznie przykryć żeby nie wyschły). Po ok 30 minutach bułki "ponacinać"nożem, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i ewentualnie czymś posypać - ja wybrałam sezam.
piec 20 minut w temperaturze 200 st. C
Właśnie rzodkiewka mi się zamarzyła :)
OdpowiedzUsuńo chętnie bym skonsumowała takie.
OdpowiedzUsuńśliczne to pierwsze zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaka na taką bułeczkę;) Wyglądają przepysznie;)
OdpowiedzUsuń