Dla miłośników cykorii którzy taj jeszcze nie próbowali i dla początkujących ;) Uwaga jest wytrawnie.
pęczek świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
ok 15 gram anchois w oliwie
1 łyżeczka musztardy Dijon (lub innej ostrej)
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki czerwonego octu winnego
kapary
czerwona i biała cykoria
Z białej i czerwonej cykorii odetnij gorzkie części. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzuć kapary, smaż chwilę aż staną się chrupiące. Wszystkie składniki dressingu włóż do blendera i zmiksuj na gładki sos. Na cykorię rozrzuć listki bazylii i kapary. Sos przelej do dzbanka - niech każdy gość zdecyduje ile go chce.
Na pewno wypróbuję bo z cykorią jeszcze się niezbyt blisko znamy ;) a skoro dressing jest obłędny to trzeba! Poza tym to bardzo ciekawe połączenie i śliczne zdjęcie!
OdpowiedzUsuń