28.01.2016

Bardzo czekoladowe ciasto z pomarańczą


Intensywnie czekoladowe ciasto z pomarańczowym aromatem.



ciasto
3 jajka
125 g gorzkiej czekolady
60 g masła
70 g cukru
25 g mąki
skórka pomarańczowa

polewa:
30 ml śmietany 30%
70 g czekolady




ciasto:
1. białka ubić na sztywną pianę (odstawić)
2. czekoladę posiekać i rozpuścić
3. do czekolady dodać masło, miesząc do połączenia
4. dodać żółtka, cukier i skórkę pomarańczową
5 masę czekoladową połączyć delikatnie z ubitą pianą

Piec w temp 180 st. C przez 20-25 min

polewa
1. czekoladę bardzo drobno poszatkować
2. śmietanę podgrzać (nie gotować)
3. do czekolady wlać śmietanę i mieszać do połączenia składników
4. odstawać do lodówki do stężania (mieszać co jakiś czas)
Posmarować ostudzone ciasto

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza