17.01.2016

tarta ze szparagami.







Opakowanie ciasta francuskiego
pęczek zielonych szparagów
1/2 brokuła
150 g łososia
kozi ser
3 żółtka
200 ml śmietany
pieprz, gałka muszkatołowa

Ciasto lekko rozwałkować, ułożyć w foremce do pieczenia, zostawić niewielki rant (żeby sos śmietanowy się nie rozlał). Szparagi umyć, obrać, odciąć zdrewniały koniec. Pokroić na kawałki (główki odstawiamy na bok) i podsmażyć na maśle. Brokułu rozdzielić na malutkie różyczki i wrzucić razem z resztą szparagów na wrzątek lub lekko ugotować na parze. Ser (w zależności jaki mamy kroimy lub jeśli jest miękki rozdzielamy). Żółtka mieszamy ze śmietaną (oczywiście smacznie będzie z 30%... ale 18% i 12% też się nadaje) doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i gałką. Zalewamy tartę sosem i pieczemy aż masa się zetnie i boki przyrumienią. Mniej więcej 180 st. C przez 15 - 20 min. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz