02.07.2012

Polenta



120g polenty

500 ml bulionu
3 łyżki wiórków kokosowych
czosnek (polecam dużo)
tymianek
rozmaryn
gałka muszkatołowa 
sól&pieprz











Polenta... Do niedawna tajemnicze słowo występujące czasem  programach kulinarnych. A tu się okazuje ze to produkt dostępny swobodnie uśmiechający się ze sklepowej półki. Ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu.  Ugotowaną polentę piec w piekarniku ok 15 minut aż się przyrumieni. Podawać można praktycznie ze wszystkim. Swobodnie może zastąpić ziemniaki czy ryż do obiadu. 
Ja miałam pomidory, mozarellę, ocet balsamiczny i ostatnio mój ulubiony owoc: gruszkę.  






9 komentarzy:

  1. Co takiego?????? Gdzie można kupić polentę???? Jeszcze nigdy w życiu się z nią nie spotkałam, a mam kilka przepisów na nią :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://alma24.pl/produkt/92350595/polenta-bonomelli - a bardzo proszę.
      chetnie poznam inne przepisy :) pozdrawiam.

      Usuń
    2. O dziękuję!!!! Z tego co pamiętam to mam gdzieś w moich karteluszkach zapisany przepis na frytki z polenty, szaszłyki (jak dobrze pamiętam to były owinięte chyba boczkiem), albo palenta z wędzoną rybą (nie pamiętam jaką), więcej grzechów nie pamiętam :D

      Usuń
    3. ooo.. ciekawe. Frytki? wow. chętnie coś więcej przeczytam :)

      Usuń
  2. przywiozłem sobie z Włoch..
    smażona w plastrach na oliwie z czosnkiem plus mascarponowa masa z suszonymi morelami i chilli jako przepyszny dodatek do kurczaka w migdałach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. brzmi obłędnie. Na pewno tez taką zrobię.. Tylko z tym smażeniem na oliwie muszę na razie ostrożnie.
      suszone morele i chili...
      mmmmrrrrrr...

      Usuń
    2. tu i teraz..

      Usuń
  3. A co do egzotyczności polenty to to nie jest po prostu, kasza lub mąka kukurydziana? Ja w ogóle to dostaję szału na nazwę "polenta" i mówię "mamałyga" lub "obrobiona termicznie mamałyga" ;) Nie rozumiem robienia kukurydzy takiej snobskiej aury :d

    OdpowiedzUsuń