120g polenty
500 ml bulionu
3 łyżki wiórków kokosowych
czosnek (polecam dużo)
tymianek
rozmaryn
gałka muszkatołowa
sól&pieprz
Polenta... Do niedawna tajemnicze słowo występujące czasem programach kulinarnych. A tu się okazuje ze to produkt dostępny swobodnie uśmiechający się ze sklepowej półki. Ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Ugotowaną polentę piec w piekarniku ok 15 minut aż się przyrumieni. Podawać można praktycznie ze wszystkim. Swobodnie może zastąpić ziemniaki czy ryż do obiadu.
Ja miałam pomidory, mozarellę, ocet balsamiczny i ostatnio mój ulubiony owoc: gruszkę.
Co takiego?????? Gdzie można kupić polentę???? Jeszcze nigdy w życiu się z nią nie spotkałam, a mam kilka przepisów na nią :D
OdpowiedzUsuńhttp://alma24.pl/produkt/92350595/polenta-bonomelli - a bardzo proszę.
Usuńchetnie poznam inne przepisy :) pozdrawiam.
O dziękuję!!!! Z tego co pamiętam to mam gdzieś w moich karteluszkach zapisany przepis na frytki z polenty, szaszłyki (jak dobrze pamiętam to były owinięte chyba boczkiem), albo palenta z wędzoną rybą (nie pamiętam jaką), więcej grzechów nie pamiętam :D
Usuńooo.. ciekawe. Frytki? wow. chętnie coś więcej przeczytam :)
Usuńprzywiozłem sobie z Włoch..
OdpowiedzUsuńsmażona w plastrach na oliwie z czosnkiem plus mascarponowa masa z suszonymi morelami i chilli jako przepyszny dodatek do kurczaka w migdałach.
brzmi obłędnie. Na pewno tez taką zrobię.. Tylko z tym smażeniem na oliwie muszę na razie ostrożnie.
Usuńsuszone morele i chili...
mmmmrrrrrr...
tu i teraz..
UsuńA co do egzotyczności polenty to to nie jest po prostu, kasza lub mąka kukurydziana? Ja w ogóle to dostaję szału na nazwę "polenta" i mówię "mamałyga" lub "obrobiona termicznie mamałyga" ;) Nie rozumiem robienia kukurydzy takiej snobskiej aury :d
OdpowiedzUsuńhehheheeh coś w tym jest.
Usuń