Małe jest piękne...
120g miękkiego masła
100g drobnego cukru
220g mąki pszennej
2 jajka
80ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 ml)
truskawki
Przepis bardzo krótki i bardzo prosty.
Masło utrzeć, kiedy będzie puszyste dodawać cukier i po jednym jajku. Kiedy wszystko się połączy oddawać stopniowo mleko. Na końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać, ułożyć owoce posypać cukrem.
Piec w nagrzanym do 190 st. C piekarniku przez ok 40-50 min (do suchego patyczka).
Sezon truskawkowy trwa - korzystać póki się DA !! smacznego.
mmm najlepsze :)
OdpowiedzUsuńsuper:)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne! I cudownie klasyczne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
moje drogie panie: tylko robić ;):)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, no i przede wszystkim proste! :)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie! :)
OdpowiedzUsuńHmm, hmm, hmm, ale pychota! Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńpotwierdzam, małe jest piękne, ma swój urok!
OdpowiedzUsuńjak i Twoj ciasto. klasyka, ale w najlepszym wydaniu.
Wygląda smacznie, do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńracja, bo niedługo znowu ich nie będzie! Pycha ciasto :)
OdpowiedzUsuń