14.06.2012

truskawkowo....

Małe jest piękne...

120g miękkiego masła
 100g drobnego cukru
 220g mąki pszennej
 2 jajka
 80ml mleka
  1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 ml) 
truskawki


Przepis bardzo krótki i bardzo prosty.
Masło utrzeć, kiedy będzie puszyste dodawać cukier i po jednym jajku. Kiedy wszystko się połączy oddawać stopniowo mleko. Na końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać, ułożyć owoce posypać cukrem.
Piec w nagrzanym do 190 st. C piekarniku przez ok 40-50 min (do suchego patyczka).

Sezon truskawkowy trwa - korzystać póki się DA !! smacznego.

10 komentarzy:

  1. Przepiękne! I cudownie klasyczne!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. moje drogie panie: tylko robić ;):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale, no i przede wszystkim proste! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hmm, hmm, hmm, ale pychota! Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. potwierdzam, małe jest piękne, ma swój urok!
    jak i Twoj ciasto. klasyka, ale w najlepszym wydaniu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smacznie, do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. racja, bo niedługo znowu ich nie będzie! Pycha ciasto :)

    OdpowiedzUsuń