23.06.2012

Mini tarta z jagodami

Mini tarta z jagodami z okazji wyjątkowego święta mojego TŻ.
Dzisiaj jego pierwszy dzień ojca.





Proporcje na dwie 12 centymetrowe foremki.
80 g ciastek typu digestive
50 g masła
kilka łyżek mleka kokosowego (opcjonalnie)
jagody
250 ml galaretki (polecam owoce leśne)




Ciastka zblendować i połączyć z  roztopionym masłem i mlekiem kokosowym. W wypadku braku mleka lub jeśli go nie lubicie wystarczy dać więcej masła. Gotową mieszanką wyłożyć formy (nie trzeba dodatkowego tłuszczu ponieważ jest go wystarczająco dużo żeby nic do foremki nie przywarło). Aby ciasto zachowało kształt   kładziemy na nim folię aluminiową którą dodatkowo obciążamy grochem, fasolą lub ryżem.  Pieczemy ok 20 min w nagrzanym piekarniku, po tym czasie ściągamy folie i dopiekamy tak długo aż ciasto stanie się suche. 

Do ostudzonej formy wsypujemy jagody i zalewamy lekko stężoną galaretką.
Jeśli nie jagody... to truskawki, maliny, porzeczki... Byle dużo owoców a mało galaretki. 




prezent na dzień ojca ;) 

2 komentarze: