25.06.2012

ricotta z pesto

Pomysł na kurczaka nad którym nie trzeba stać - dlatego bardzo mi sie spodobał.


120 g serka Ricotta
2 filety z kurczaka
4 plasterki szynki parmeńskiej lub innej podobnej
2 łyżki pesto

pieprz
tymianek
oliwa




Mięso przecinamy wzdłuż tak żeby zwiększyć jego powierzchnię dokładnie tak jak przy robieniu klasycznej rolady, lekko rozbijamy (ja użyłam pięści nie reki). Doprawiamy pieprzem i tymiankiem. Nie solimy ponieważ szynka jest wystarczająco słona. 
Ser łączymy z pesto. Na desce rozkładamy po dwa plasterki szynki (muszę na siebie lekko zachodzić) na niej rozkładamy mięso i smarujemy serem. Zawijamy - nie ma potrzeby żadnego wiązania ani wykałaczek. Całość smarujemy oliwą i przekładamy do naczynia w którym będziemy piec.

Pieczemy ok 30 minut w nagrzanym do 200 st C piekarniku. 


1 komentarz: