16.05.2012

Brownies z malinami

Bardzo czekoladowe, bardzo wilgotne i bardzo smaczne. Brownie z malinami. Tylko jeden mały szczegół do tego ciasta nie dajemy masła tylko ...... majonez.

     
  • 40 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • 140 g gorzkiej czekolady 
  • 3 jajka
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g majonez
  • maliny






Czekoladę dobrej jakości (70% kakao) rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (uważać żeby nie spalić). Jajka lekko ubić z cukrem (w oryginalnym przepisie który znajdziecie tutaj był jeszcze ekstrakt waniliowy którego ja w dalszym ciągu nie posiadam). Do masy jajecznej dodajemy roztopioną czekoladę, majonez i przesiane suche składniki. Jeszcze raz krótko miksujemy.  Ciasto wylać na blachę, wyrównać (jest dość gęste). Ja dodałam maliny. Można wcześniej wmieszać orzechy. Piec w nagrzanym piekarniku do 160 st. C przez 30-35min. Trzeba uważać żeby ciasta nie przesuszyć - wyciągany patyczek nie ma być suchy tak jak przy wszystkich innych ciastach. 


























5 komentarzy:

  1. Tak też smakuje! polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm maliny pycha :) Zawsze jak je kupuje zeby zrobic ciasto to zazwyczaj nic z tego nie wychodzi bo zjadam całe sama :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robilam kiedys brownies z majonezem, ale bez malin. Wersja wzbogacona o owoce boska. A talerzyk wymiata :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oooj tak! brownies, murzynek, jakkolwiek by sie nie nazywal jest prze... a z malinami? to już nie prze ale arcy :D !!!

    OdpowiedzUsuń