Od jakiegoś czasu próbuję swoich sił w pieczeniu wszelkiego rodzaju pieczywa. Tym razem chałka z bloga Moje Wypieki.
- 3 i 1/4 szklanki mąki chlebowej
- 1 jajko
- 60 g drobnego cukru
- 4 łyżki roztopionego masła
- pół łyżeczki soli
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) (można dostać w sklepach ze zdrową żywnością)
- 10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
- 1 roztrzepane jajko
- 2 łyżki mleka
Przesianą mąkę wymieszać z drożdżami (ja miałam suche). Dodać jajko połączone z mlekiem, stopione masło, sól i cukier i cukier waniliowy Wyrobić, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie jeszcze raz wyrobić i uformować w kształt chałki. Tutaj znajdziecie film o tym jak to zrobić - ja z niego skorzystałam.
chałki nie mam nigdy dość :)
OdpowiedzUsuń