13.04.2012

sernik nowojorski


Mój pierwszy w życiu sernik. Udał się ;) Więc przepis bardzo polecam. Tu znajdziecie inspiracje, oraz informacje jak upiec sernik perfekcyjny.





Składniki na spód:
70 g masła, roztopionego

140 g pokruszonych ciastek







Składniki na masę serową:

900 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie (lub serka kremowego typu philadelphia)
250 g drobnego cukru

30 g  mąki (3 łyżki)
1,5 łyżeczki ekstraktu z waniliowego (ja dałam odrobinę aromatu)
skórka otarta z cytryny
sok z cytryny (2 łyżki)
3 duże jajka 
1 żółtko
200 ml kwaśnej gęstej śmietany (18%)



Wszystkie składniki miksować do połączenia. Wylać na schłodzony spód. 
A teraz coś czego najbardziej sie bałam - pieczenie. Ten sernik należy piec w kąpieli wodnej. Można tortownicę owinąć dwa razy w folię aluminiową i włożyć w drugą większą. Niestety jeszcze takowej nie posiadam ;) Dlatego zagotowałam wodę w czajniku i wlałam do naczynia żaroodpornego i położyłam na jedną półkę pod sernikiem. 
Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10 minut (ja wybrałam opcję ogra dół). Po tym czasie obniżamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy dalej - ja piekłam niecałą godzinę (opcja tylko dół)
Do sernika nie wkładamy patyczka żeby sprawdzić czy jest upieczony. Po upieczeniu  NIE WYJMUJEMY TORTOWNIC Z PIEKARNIKA. Tylko lekko uchylamy drzwiczki. Po godzinie dalej studzimy już poza piekarnikiem. Kiedy już całkiem wystygnie odstawiamy go do lodówki na 12 godzin. 
Przed podaniem sernik polałam roztopioną gorzką czekoladą (roztapiałam w mikrofalówce) 


4 komentarze:

  1. To zdecydowanie moj faworyt, jesli chodzi o serniki - czesto do niego wracam i nigdy nie mam dosc.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale wypasiony serniczek!! Musze zrobic!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwszy w życiu? Idealny, najwyraźniej masz rękę do serników ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Arven: przepis dobry ;) reszta to dzieło przypadku.

    OdpowiedzUsuń