Ciastka dla miłośników masła orzechowego.
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
300 g masła orzechowego
60 g masła
40 g brązowego cukru
2 duże jajka
pieczenie : 180st. C ok 13 - 15 min.
Masła utrzeć z cukrem. Dodawać jajka po jednym i ucierać. Mąkę przesiać i połączyć z sodą. Masy połączyć. I tyle.
Wg oryginalnego przepisu który znajdziecie tutaj były jeszcze drobinki czekolady - ja miałam w głowie plan z serduszkami wiec czekolady nie dodałam.
Formę do ciastek zrobiłam z łyżeczki do melona ponieważ zależało mi żeby były dość małe.
jak widać słoik z masłem orzechowym może być natchnieniem ;) |
Brzmi i wygląda świetnie, muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńpolecam. Ja mam jeszcze połowę ciasta w zamrażalce : czeka na niespodziewanych gości.
OdpowiedzUsuń