15.03.2012

ciastka z masłem orzechowy.



Ciastka dla miłośników masła orzechowego.

250 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
300 g masła orzechowego
60 g masła
40 g  brązowego cukru
2 duże jajka

pieczenie : 180st. C ok 13 - 15 min. 


Masła utrzeć z cukrem. Dodawać jajka po jednym i ucierać. Mąkę przesiać i połączyć z sodą. Masy połączyć. I tyle.
Wg oryginalnego przepisu który znajdziecie tutaj były jeszcze drobinki czekolady - ja miałam w głowie plan z serduszkami wiec czekolady nie dodałam. 
Formę do ciastek zrobiłam z łyżeczki do melona  ponieważ zależało mi żeby były dość małe. 

jak widać słoik z masłem orzechowym może być natchnieniem ;) 

2 komentarze:

  1. Brzmi i wygląda świetnie, muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. polecam. Ja mam jeszcze połowę ciasta w zamrażalce : czeka na niespodziewanych gości.

    OdpowiedzUsuń