25.06.2015

Tarta z orzechami i sosem karmelowym



Generalnie co zalejecie karmelem - wasza sprawa. Najważniejszy jest karmel. Ten karmel. Nie będzie dietetyczne ;) Jedna sprawa jest istotna - potrzebny jest termometr. Osobiście posiadam ten

220 gramów cukru
60 ml wody
50 gramów masła
180 ml śmietany (30% lub 36%)
1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)
sól morska

Do małego garnka z grubym dnem wsypujemy cukier, wlewamy wodę i łyżkę syropu. Gotujemy. NIE MIESZAMY! Czekamy aż cukier się rozpuści i osiągnie temperaturę 170 st C. Polecam ustawić alarm na ok 160 a potem już cierpliwie czekać i pilnować temperatury - bo tempo wzrostu może nas zaskoczyć. Odstawiamy, po jakiś 2 minutach dodajemy pokrojone masło intensywnie mieszając (reakcja będzie dość gwałtowna)  potem wlewamy śmietanę. Jeszcze raz gotujemy (jeśli pojawią się jakieś grudki rozpuścimy je intensywnie mieszając. Nie radze kosztować - bo dotkliwie można się poparzyć. Idealnie nadaje się do tarty, jako polewa do lodów, naleśników, gofrów...  

a co do tarty.... 

Foremkę wyłożyć ciastem francuskim, podpiec aż będzie miało złoty kolor, wsypać podprażone orzechy, zalać sosem. Ostudzić. Sos zgęstnieje w lodówce. 


1 komentarz:

  1. Ta tarta wygląda przepysznie :) Muszę koniecznie ją wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń