21.04.2015

pory zapiekane ze śmietaną



2 pory
śmietana (12% lub 18%) 100 ml
250 ml bulionu
szynka 100g
świeżo mielony pieprz


Białe części kroimy (ok 2cm), układamy równiutko na patelni na stopionym maśle doprawionym świeżo mielony pieprzem. Kiedy lekko się przyrumienią delikatnie obracamy. Zalewamy szklanką bulionu. Dusimy... (nie mieszamy! - tylko poruszamy patelnią żeby bulion równomiernie się rozlał). Do śmietany dodajemy trochę ciepłego bulionu żeby ją zahartować i polewamy pory. Dorzucamy pokrojoną szynkę. Całość wkładamy do piekarnika* o temperaturze ok 180 st. C na ok 15-20 minut... (najlepiej góra dół)


* pamiętajcie tylko żeby sprawdzić czy Wasza patelnia nadaje sie do takich zabiegów jak wkładanie do piekarnika.



1 komentarz:

  1. Wlasnie wstawilam do piekarnika, mam do tego palcki z mąki kukurydzianej + twarożek z cebulką i rzodkiewką, zapowiada się prawdziwy brunch ;-) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń