30.07.2012

ciasto z morelami

Kontynuując  zasadę "masz ochotę na coś słodkiego" zrób to sama: poczyniłam kolejne ciasto z mojego ulubionego bloga. Miałam w domu tylko jedno jajko co przy pieczeniu ciast jest małym wyzwaniem. Zwróćcie uwagę ze zazwyczaj potrzebne są dwa lub więcej. Moja determinacja była spora ale MW jak zawsze dał radę.
Ciasto jest pyszne. Przepis znajdziecie TU. Ja musiałam trochę pozmieniać. Po pierwsze w moim wypadku odpadają truskawki, nie miałam kwaśniej śmietany więc zastąpiłam ją 30% i do dziś nie mam ekstraktu waniliowego. 

100g miękkiego masła
150 g drobnego cukru (2/3 szklanki)
1 jajko
1/2 szklanki śmietany (ja miałam 30%)
170g mąki (1 i 1/3 szklanki)
budyń waniliowy 40 g - (suchego proszku)
1 i 1/2 łyżeczki 

owoce;)
czereśnie, maliny, morele









Mąkę, proszek i budyń przesiać, odstawić. Masło utrzeć dodając powoli cukier na puszystą masę. Dodać jajko. Po połączeniu dodać w 3 turach po 1/3 mąki i 1/3 śmietany mieszać do połączenia. Formę (21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wylałam mniej więcej połowę ciasta i na nim poukładam czereśnie i maliny. Wylałam resztę ciasta i dodałam morele. Piekłam 50 min w temp 180 st. C do "suchego patyczka".  

1 komentarz:

  1. To ciasto wygląda naprawdę apetycznie. :) Uwielbiam wszelkie budyniowe z dodatkiem owoców.

    OdpowiedzUsuń