04.06.2012

polędwica w musztardzie i miodzie

Nie powołuję się na żaden przepis go gotowałam bez niego. Mężowi smakowało mi również. Zdjęcia oraz "przepis" trafiają tu - bo wyszło bardzoooo smacznie.


polędwica
masło
oliwa
miód
musztarda
sos sosjowy
pieprz
bulion

Mięso myjemy i koimy na grubśc ok 3 cm. Lekko ubijamy (żadnym tluczkiem! tylko pięścią mięso jest bardzo delikatne). Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i dorzucamy kawałek masła. Mięso smażymy dość szybko na takim ogniu żeby się zrumieniło. W tym czasie w misce łączymy musztardę z miodem. 2 duże stołowe łyżki musztardy, 2 łyżeczki miodu, sos sojowy. Dokładnych proporcji nie podaję bo wszystko zależy od musztardy jaką macie (nie polecam francuskiej) i miodu. Sos wlewamy na patelnię. Ja lubię jak jest go dużo ;) Zmniejszamy ogień żeby sos się za szybko nie redukował. Mięso lekko dusimy. Dolewamy trochę bulionu. Teraz indywidualna sprawa doprawiania. 

Do mięsa podałam pieczone ziemniakami z cytryną i rozmarynem, marchewkę z jabłkiem, olejem sezamowym i sokiem z cytryny. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz