06.05.2012

hiszpańskie ciastka pomaranczowe

Obłędnie pachnące pomarańczami i kardamonem... Łatwe i szybkie do zrobienia. Trafiają tutaj bo na pewno jeszcze do nich wrócę;) Spodobało mi się zdjęcie z tego bloga.

- 50 ml oliwy z oliwek
- skórka obrana z połowy pomarańczy
- starta skórka z drugiej połowy
- łyżeczka mielonego kardamonu
- 180 g mąki
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 30 g cukru
- szczypta soli
- 80 ml ciepłej wody
- 1 łyżka sezamu
Oliwę wolno podgrzewamy ze skórką z połowy pomarańczy. Po ok 5 min ściągamy z ognia wyciągamy skórkę,  dodajemy łyżeczkę kardamonu i odstawiamy do ostygnięcia.
Wszystkie pozostałe składniki mieszamy i dodajemy powoli oliwę. Ugniatamy ciasto i dzielimy na 16 części. Każdą formujemy w kształt ciastka i wałkujemy na ok 1-2 mm grubości.
Pieczemy 15 min w temp 190st. C na pergaminie.

Ja swoje przed pieczeniem posypałam brązowym cukrem.



5 komentarzy:

  1. Też je robiłam, mają bardzo intrygujący smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. aromatyczne ciasteczka zawsze mile widziane

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasteczka z pomarańczą ale jeszcze nigdy nie próbowałam z dodatkiem oliwy :)
    Chętnie bym jedno podkradła do nauki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musiały wyjść niesamowicie aromatyczne!! Genialne zdjęcie z talerzem Społem. Z takim dodatkiem to już bardziej ciastka polskie niż hiszpańskie :P

    Co dziś zjem na śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne, zapisuję. Wyglądają na obłędnie chrupiące.

    OdpowiedzUsuń